top of page

Цитати за възпоменание

Updated: Jan 28

Как да изберем цитати за възпоменание на починал любим човек


Некролог, съболезнователна картичка, съболезнователно съобщение... Има много начини да изразим чувствата си след загубата на член от семейството. Но не винаги намираме точните/правилните думи. Ние в Небесна искаме да ви помогнем да споделите това, което искате да изразите, чрез възпоменателни цитати, които ще ви помогнат да си спомните вашия любим човек.
Как да изкажем съболезнования? Какво да кажем на погребение?


„Много съжалявам за загубата ви“ е най-честата фраза, когато изказваме съболезнования към близките на покойника. В следващите примери ще разгледаме различни ситуации.


Поднасяне на съболезнования


Когато изказвате съболезнованията си на някой, който е загубил свой близък човек, най-добре е да подходим чрез по-кратки фрази

„Съжалявам за загубата ви“ или „Тук съм, за да помогна с каквото мога“. са два добри начина да започнете. Можете да добавите: „Какъв страхотен човек беше тя/той!“ или "Колко много ще ни липсва тя/той!" С малко думи и прегръдка ще кажете много повече, защото никой не обича да чува фрази от рода на "Това е цикълът на живота" или "Сега е на по-добро място".


Съболезнователна картичка


Ако не можете да изкажете съболезнованията си лично, когато член на семейството на някой, на когото държите, почине, изпращането на съболезнователна картичка може да бъде добър начин да демонстрирате вашата близост и обич. Важно е да не използвате изтъркани изрази, защото става въпрос за показване на топлина и подкрепа в болезнен момент. Можете да използвате някой хубави фрази като: 1. "Знам, че няма да е лесно да приемем отсъствието му, но той/тя винаги ще остане в сърцата ни." 2. „Няма да забравим човек, който ни даде толкова хубави моменти.“ Семпло, ние можем да изразим много повече и по-добре да предадем чувствата си относно загубата на любим човек.


Некролози


Некрологът престана да бъде студен и кратък начин да се разпространи новината за смъртта на любим човек. Ако искате да използвате този вариант в хартиена публикация или цифров формат, можете да персонализирате съобщението, така че онези, които наистина са познавали починалия, по-лесно да го запомнят. Има различни начини да запомним член на семейството, който ни е напуснал, защото възпоменателните цитати могат да имат различни подходи. Например: 1. Емоционален: „Цял живот си чел некролози, но днес не си тук, за да прочетеш своя собствен... Ще го запазя за момента, в който се срещнем отново.“ 2. Хумористичен: „По желание на починалия ще се проведе среща в любимия му бар, за да се изпие чаша бира в негова/нейна чест.“ Целта в този случай е всеки, който чете некролога, да види отразена личността на починалия. Това е най-добрият начин да го запомните.


Съболезнователно съобщение

В днешно време е много обичайно да се изпращат съобщения за съболезнования чрез интернет, социални мрежи, текстови съобщения и т.н. Във всички тях, общият знаменател е цифровият формат, който може да го направи донякъде по-безличен. Ако искаме да го избегнем и наистина да изразим скръбта си за този починал човек, трябва да подбираме добре думите си. Имаме възможност този, който получава съобщението, да не обърне твърде много внимание. Затова е най-добре да бъдете директни и да изберете фрази като: 1. "Нося те в мислите си. Нека времето излекува тъгата ти за тази болезнена загуба." 2. "Знам, че този момент не е никак лесен. Изпращам ти цялата си сила и любов." Ако искате съобщението да е по-лично, можете да добавите коментар за преживяване, което сте споделили с починалия. А ако не сте, по-малкото значи повече


.

Траурен венец/ букет


Ако искате да изпратите венец или букет, за да изразите съболезнованията си на някого, първото нещо, което трябва да имате предвид е, че мястото за надписване е по-ограничено. Затова трябва да изберете кратък траурен цитат.

Вашето съобщение зависи от това колко близки сте били до починалия или неговите роднини, но можете да изкажете думи като: 1. "Винаги ще бъдеш в сърцата ни." 2. "Винаги ще те помним и обичаме!" 3. "Последно Сбогом" 4. "Ще ни липсваш!"


5. "Спи спокойно вечния си сън!" Важно е да сте много конкретни и да измислите фраза, която е смислена. Много хора предпочитат да включват „от приятелите“, „ от колегите“, „от внуците“ или подобни изрази, така че роднините да знаят кой изпраща цветята. Но винаги можете да добавите съболезнователна картичка, в която да изразите по по-обширен начин чувствата си за загубата на този човек. Адаптирането на траурния цитат към избрания формат е много важно, защото всеки има различна цел. Затова в много случаи препоръчваме да използвате няколко. Семействата ценят персонализирането на посланието, спомените за общи преживявания с починалия или хумора и емоцията, които им помагат да се сбогуват с близките си с усмивка и положителни спомени.


1,062 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page